Categorieën

Informatie

Fabrikanten

Leveranciers

De Anatomie en Fysiologie van uw hond

De Anatomie en Fysiologie van uw hond

Anatomie van de hond. anatomie hondVoor we iets kunnen vertellen over de samenstelling van de voeding is het belangrijk dat u weet wat de hond doet met de voeding en voedingsstoffen. De voeding die u uw hond voorzet passeert een lange weg (anatomie hond) voordat het als hondenpoep eindigt. Onderweg vinden heel wat processen (fysiologie hond) plaats die elk hun eigen aandeel hebben in de vertering van het voedsel.Anatomie hond


Het verteringsstelsel van de hond bestaat uit de mond, slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm, endeldarm (rectum) en anus. Voeding komt als eerste in de mond, waar het door de hond wordt gekauwd. Kauwen vergroot het oppervlak van de voeding en mengt het met speeksel. De werkelijke vertering begint hier nog niet omdat het speeksel van de hond geen verteringsenzymen bevat (bij mensen daarentegen wel!).


Hierna wordt de voeding doorgeslikt en gaat het via de slokdarm naar de maag. De maag mengt het voedsel met maagzuur en kneed alles tot een dikke brij. Het maagzuur bewerkt de aanwezige eiwitten en doodt eventueel aanwezige schadelijke micro-organismen (zoals bacteriën en schimmels) door de lage pH.


Als de voedselbrij goed is gemengd en gekneed gaat het via de sluitspier van de maag naar het eerste deel van de dunne darm. Hier komen spijsverteringssappen als gal en de sappen van de alvleesklier (pancreas) bij de voedselbrij. Gal helpt bij de vertering van vet en sappen van de alvleesklier bevatten enzymen die helpen bij de  vertering van koolhydraten en eiwitten. Ook de wand van de dunne darm bevat cellen die spijsverteringssappen afgeven. De dunne darm bevat enzymen die helpen bij de vertering, waardoor de voedingsstoffen tot kleine opneembare delen geknipt worden. In de dunne darm wordt het grootste deel van de voedingsstoffen opgenomen en vervoerd naar delen van het lichaam.


Na de dunne darm komt de dikke darm. De dikke darm heeft verschillende functies als opname van elektrolyten (zouten), water en de opname van nutriënten die niet in de dunne darm zijn opgenomen. Als laatste wordt het onverteerde deel van de voeding via het rectum (endeldarm) uitgescheiden. Dit is de hondenstront. Hondenpoep stinkt omdat het zwavel producerende bacteriën bevat. De geur, hoeveelheid en compactheid kan erg uiteenlopen en is mede afhankelijk van het soort voeding dat u de hond geeft!Speciaal hondenvoer dieet


Vaak moeten honden op een speciaal dieet. Er wordt bijvoorbeeld door de dierenarts een bepaald soort voeding aanbevolen. Bedenk dat dierenartsen in de regel commerciëler ingesteld zijn dan reguliere artsen. Vaak verdienen de dierenartsen veel geld aan het speciale voer.


Vaak wordt een product aanbevolen dat Lam en Rijst bevat. Dit komt omdat rijst makkelijker te verteren is dan granen die vaak in de brokken zit, en lamsvlees andere eiwitten bevat dan rundvlees. Vaak is het rundereiwit waar een hond allergisch voor kan zijn. Of gluten in granen die problemen veroorzaken. De problemen zijn vaak vacht / huid en darm gerelateerd. Honden kunnen zich in zeer ernstige gevallen letterlijk dood krabben en bijten van de jeuk!


Glutenvrij hondenvoer lees je hier meer over. (wat is het en waar haal ik dat?)

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment:
Type Code